Therapeut

Een therapeut houdt zich bezig met de behandeling of genezing van ziekten of verlichting van bepaalde symptomen. Therapie is onderdeel van reguliere of alternatieve geneeskunde.

Er bestaat een groot verschil tussen therapeuten en psychologen. Eigenlijk iedereen die een therapie toepast mag zichzelf therapeut noemen. De vorm van therapie is dan niet van belang. Vaak wordt de benaming therapeut gebruikt als verzamelnaam voor iedereen die beroepsmatig een methode toepast ter genezing van geestelijke of lichamelijke gezondheidsproblemen, Iedereen kan zich therapeut noemen, zelfs zonder diploma of werkervaring. Het is dus van belang dat je altijd eerst nakijkt of je met een gecertificeerde therapeut te maken hebt.
Een psycholoog is doorgaans een persoon met een opleiding in de psychologie. De term psycholoog is echter niet beschermd in Nederland. Het is dus ook aan te raden om een psycholoog eerst na te checken alvorens in therapie te gaan.

Naast reguliere therapeuten bestaan er ook alternatieve therapeuten in Nederland. Een therapie wordt alternatief genoemd wanneer de desbetreffende therapeut geen erkende vakopleiding heeft gevolgd. Dit is soms omdat er helemaal geen opleiding voor het vakgebied bestaat. Voor deze therapeuten bestaat er een beroepsvereniging waar ze zich bij aan kunnen sluiten.
Niet iedere alternatieve therapeut sluit zich aan bij een beroepsvereniging. Er bestaat geen overkoepelende organisatie die waakt over de kwaliteit van deze therapie├źn, dus het is zaak je ogen goed open te houden.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van updates en aanbiedingen.