Psycholoog

Een psycholoog kijkt naar het innerlijke leven en het gedrag van de mens. Psychologen zijn  professioneel deskundigen in de psychologie, allen in het bezit van een HBO of universitaire opleiding in de psychologie. Universitair geschoolde psychologen worden ook wel Klinische psychologen genoemd.

Wanneer een psycholoog staat ingeschreven in het BIG-register, kun je natrekken of hij of zij daadwerkelijk bevoegd is om in de psychologie te werken. In het register is te zien of de psycholoog voldoet aan de opleidingseisen. Het is dus handig om dit van tevoren even uit te zoeken.

Het grootste verschil tussen een psycholoog en een psychiater is dat een psycholoog een opleiding psychologie heeft gevolgd en een psychiater is opgeleid tot arts. Een psychiater kan lichamelijke ziekteprocessen vaststellen en deze behandelen. Een klinisch psycholoog is universitair geschoold in psychologie en heeft dus niet de bevoegdheid om lichamelijke ziekteprocessen vast te stellen.

Wanneer je met psychische problemen kampt die je leven negatief beïnvloeden, kun je overwegen om hier samen met een psycholoog een oplossing voor te vinden. Voorbeelden van psychische problemen zijn: angsten, depressies, trauma’s, persoonlijkheidsproblemen, overspannenheid en onverwerkte gebeurtenissen van vroeger. Een psycholoog gaat met je in gesprek en er wordt samen een doel vastgesteld. De hulpvraag en de psychische problemen zijn het uitgangspunt van de therapie.
Er zijn verschillende manieren waarop een psycholoog te werk kan gaan, de vorm van therapie wordt vaak aangepast op de aard van de problemen. Iedere therapie is anders.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van updates en aanbiedingen.